Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berputar putar tanpa henti..

INGAT WAKTU KEWAJIPANMU..

Sunday, October 30, 2011

AMINAH SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalammualaikum....

Minggu ni aku tidak ke mana2x..tidak juga balik ke rumah keluarga..memandangkan orang tuaku pergi ke tempat lain...makanya daripada aku sendirian di rumah baiklah aku berada di rumah sewa sahaja..lagi selamat....kebetulan juga...hari jumaat ada meeting waktu petang..habisnya pula lebih dari jam 5....jadi memang confirm lah aku tak balik minggu ni...


bila aku tak balik ...apa lagi...NAJIHAH......si kecil 1 tahun 5 bulan itu...lah jadi temanku bermain hehehe....kebetulan kak jun...(ustazah di sekolah ku) meminta aku untuk menemaninya waktu malam..memandangkan husbandnya berada nun jauh di pantai timur...
(ini lah kehidupan apabila suami dan isteri hidup berjauhan di atas TUNTUTAN KERJA).....




-aktiviti cap mengecap aktiviti hari jumaat-


-touch up sikit...bagi letak serbuk manik sikit (macam mengandung 3 bulan lah pula baju ni aha)-


-pic taken by aqmal-


malam aku sampai ke rumah najihah...ku lihat najihah dah terlentang tdo mimpi indah di depan tv...malam tadi memang plan tdo depan tv pun hehehe....tak sempat nak bermain ngan najihah...
ku lihat najihah menguasai tilam size queen itu...memang 360 darjah lah dia tdo...sedang aku dengan uminya syok tgk MAHARAJALAWAK MEGA...(maaf tapi aku rasa pengadilnya sangat kurang sesuai malam itu..dan juga BUKAN MUDAH UNTUK MENJADI PELAWAK YANG BOLEH MEMBUAT PENONTON KETAWA TERBAHAK BAHAK)....adakalanya aku boring ...aku lihat najihah...lagi best...cubit2x pp nya yang montel tu...hahaha


-di awal ketiduran Najihah lebih kurang jam 10 lebih-




tiba2x najihah terjaga..dilihatnya aku dan umi nya...tiba2x pula senyum...kemudian rebah semula menyembah bantal busuknya..kemudian ZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZ....adede ,,,


-status terkini ketiduran Najihah jam 2 lebih-


subuh...aku rasa macam ada yang menarik narik rambutku..aku buka mataku kecil..aku tgk najihah dah duduk depan muka ku..sambil mengomel dengan bahasa nya sendiri yang langsung aku tak faham...dia nampak uminya g solat...apa lagi keluar lah rengeknyaaaaaaaa....aku tarik dia dalam pelukanku...dan tepuk2x belakangnya..sambil ambil handphone ku dan berikan padanya...SENYAPPPPPPPPPPP..... (sib baik ku lock ...kalau tidak)...........
selesai umi nya solat..baru ku menyusul utk solat pula...


sedang syok2x aku rukuk...ting tong.........terasa berat belakangku...NAJIHAH buat permainan gelungsur kat belakang ku...adehhh hilang fokus aku terus....ku perlahan lahan bangun..takut terpelanting pula najihah nanti....ku pejam mata..dan cuba untuk khusyuk semula...


sedang aku berselawat....ku tarik najihah duduk di pangkuanku....sama2x berdoa....(uminya tengah dalam bilik air time tu)....rasanya macam ni kot bila aku dah punya zuriat sendiri.....aminnnnnnn


selesai ja solat...berenang renang kembali di tilam queen hahah....maklumlah hari cuti kan......




video
-bahasa NAJIHAH...lama acik ain nya pun dah faham dah ho3x-


pagi menjelang aku balik ke rumah sewa....buat apa kerja yang patut....tiba2x kak jun msg...minta teman untuk brunch....faham dia sunyi...aku pun temankan lah.....sedang makan


'JOM KAK JUN..KITA LAWAT BABY KAK AYU'....


memandangkan kak ayu baru ja selamat melahirkan baby perempuannya..apa lagi ziarah lah kami.....


sebelum pergi ziarah..singgah di pasific ngiukee untuk membeli buah tangan untuk baby kak ayu...aku serahkan itu kepada kak jun..sebab dia lebih pakar dalam memilih hadiah...aku just share sahaja..sambil dukung Najihah....


Assalammualaikummmmmmmmmmmmmm


kami berdua dah terpacak di depan pintu rumah kak ayu...


'uihh ingat jate mane dohhh tadi (slang klate nyooooo)......'


hahahahaha


masuk2x ja  nampak sekujur tubuh kecik molek...dok seksi baring kat lantai....baru pas mandi..wangi baby sungguh dah rumah ni...


si abang Iman syok main ngan basikalnya..bukannya pandai kayuh lagi ..tapi tolak aja....hehehe....apa lagi c najihah pun nak tumpang main sekali..tapi apa yang dapat...NO NO NO NO NO...kata Iman..hahaha..lucu tgk bdk2x dua orang ni.....


ku duduk sebelah baby comel ni...sambil kak ayu pakaikan pampers dan baju....mancungnya hidung diaaaa


umur brapa ni kak ayu?tanyaku...
3 bulan ain...


namanya siapa???
AMINAH SOFEA.....subhanaALLAH sedap sungguh nama tu...
aku memanggilnya aminah..sebab aku rasa nama tu sangat lembut dan tenang sangat2x untuknya...Aminah...ibu kepada MUHAMMAD S.A.W....
semoga dirimu juga bakal menjadi seperti Aminah anak kecil comel...


Ain bila lagi????tiba2x kak ayu selamba ja pegang perutku ....


'hohohohoho nikah dulu dehhh'aku cuba menjawab ikut slang klate..tapi dok pekat pung....hahahaha....


inshaALLAH sampai saatnya nanti...AMINAH SAFFIYAH...menjadi pilihanku.....(ANGAN@X SNOW WHITE)


Saffiyah...
-suci
-amanah
-fleksibel
-ikhlas
-yakin
-harum




tiba2x kak hidayah datang....
dan bawak g makan kfc...
wah pucuk dicita ulam mendatang....


anak mu cikgu???kata sorang customer yg sedang que utk beli makanan kat kfc...


'eh bukan kak...anak org depan ni hehehe....'


mungkin dilihatnya najihah duk berpaut kat lutut ku....sementara uminya mengorder makanan utk kami berdua...hohoho


balik dari kfc...


solat maghrib...


 *606-542 = 64 pages more...ada 12 hari lagi utk aku usaha habiskan....habiskan bukan sekadar membaca sahaja...tetapi membaca sambil menafsir....bukan setakat berhenti di sini sahaja...habis ni ulang semula...


Sejak memasuki alam pekerjaan....banyak yang aku belajar tentang kehidupan...adakalanya aku rasa..diriku sudah matang....lebih2x lagi dalam matang membuat keputusan....tetapi ada kalanya ...dan kebanyakannya...aku rasa aku MASIH TIDAK MATANG......aku cepat resah...mungkin darah cina umi ku sangat kuat mempengaruhi aku...
aku jenis yang cepat untuk selesaikan sesuatu..kadang2x bukan selesaikan satu persatu..tetapi ku lompatkan menjadi dua perdua..adakalanya tiga pertiga.....belum siap satu..aku dah fikir kan untuk buat yang satu lagi...(cuba jangan gelojoh ain....)

aku juga seorang yang cepat sensetive...tgk tv pun boleh menangis...macam semalam aku tgk SELAMI JIWA by fadzhilah kamsah...mengenai perubahan catriona ross bertudung...cat menangis..aku juga meleleh air mata....adede....sebab aku kagum dengan ceritanya...dan betapa besar Kuasa ALLAH itu ...kalau ALLAH kata jadi..jadilah ia....dalam sekelip mata sahaja...seseorang itu boleh berubah....

bagaimana seseorang manusia itu boleh menilai seseorang manusia yang lain hanya melalui 'LUARAN' sahaja???selami lah hati dan budinya....


-lebih manis daripada dulu-


aku juga sangat takut untuk melukakan hati orang...kalau boleh aku ingin menjaga hati semua orang...bila aku bisa menjaga hati mereka dengan sebaiknya...aku akan jadi tenang...

tetapi...

"AIN TERLALU NAK MENJAGA HATI ORANG,BAYANGKAN KALAU JAGA HATI SUAMI SHAJA TIDAK APA,TETAPI APABILA TERLALU MENJAGA HATI ORANG LAIN JUGA,SI SUAMI AKAN MERANA'

ada betulnya ayat ni....
adakalanya aku rasa ....aku jaga hati semua orang tapi adatak orang nak jaga hati aku???


'jangan terlalu lembut sangat ain...'kata kak rozi....masih ku ingat kata itu sampai sekarang...

mungkin sebab tu..anak2x muridku..adede...atokoiiii bukanya takut dgn aku...tapi ada juga waktu nya mereka takut dengan aku =)


-amalkan membawa buku kecil ini kemana sahaja kita pergi...by kak dina..wardina saffiyah...-




USRAH INTERNET...


alhamdulillah..kalau dulu ..aku banyak mengikuti tentang artis2x ..lebih2x lagi aku sangat minat pada artis2x barat...tapi kini..rasanya mungkin dah semakin tua ni...aku dah tak minat sangat dengan semua itu...aku lebih suka mendengar sesuatu yang berguna untukku...


'kak..kau ndak mau ikut usrah ka???' tanya adikku waktu dulu..


setahu aku usrah di sini sangat2x kurang (atau aku sendiri tidak mahu mencarinya...)tapi dalam hati aku ingin menyertainya satu hari nanti...


entah tiba2x...


mungkin jalan mudah untukku...


aku telah lama menyertai We Are Beautiful, Allah Loves Us DI LAMAN facebook ku...ntah tiba2x satu hari aku memberanikan diri untuk bertanya...macammana nak join usrah..walaupun aku jauh nun di seberang laut cina selatan....


email me....


yup apa lagi aku pun email..


n organizer nya sangat terkejut..sebab aku di sabah...bukan di semenanjung....


'sabah??' 
'Betul2x nak join ke?'


yup saya memang nak join....n inshaALLAH saya akan join di alam yang nyata..bukan di alam maya...


alhamdulillah..dari sana banyak sangat2x yang aku dapat ..
input yang sangat2x berguna...berusrah online...sangat menarik...
perbincangan melalui emel...sangat2x menarik...seperti face to face juga...


alhamdulillah...


dan pesanan kak dina....sampai sekarang ku ingat...


bawak lah buku kecil ni kemana-mana...
di saat kamu gundah...
di saat kamu ingin menangis..
di saat kamu berkecamuk...
bukalah buku kecil ini..
bacalah setiap helaian buku kecil ini..
inshaALLAH pasti akan ada jawapan yang kamu ingin cari di situ...


mulai dari hari tu...alhamdulillah buku kecil ni 
aku bawak kemana-mana...
masuk tandas..ku minta izin untuk tinggalkan di kaunternya...
sebelum keluar tandas...
kupastikan wuduk ku ada semula...


dari situ..aku dapat jaga batasan ku..
usaha dalam mengekalkan wuduk tu...
rasa satu kepuasan...




mana satu pilihan kalbu????????

 -antara diet dengan wanita memang tidak boleh dipisahkan..bagaikan irama dan juga lagu-

-hujan lebat menemani sahabat karibku di luar sana..bersendirian sama seperti ku sendirian dan sendiri-



0 comments: