Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berputar putar tanpa henti..

INGAT WAKTU KEWAJIPANMU..

Thursday, January 27, 2011

murid ku tido bergaya...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...
ASSALAMMUALAIKUM....

hari ni aku nak kongsikan satu moment yang sangat melucukan hari ini...nak tahu apa...
murid ku yang sorang ni sangat suka untuk tido...setiap hari akan ada gaya tidonya yang berbeza-beza...no no no jangan ingat dia tido maknanya dia malas..dia sangat rajin...dia tertido sebab letih dikerah oleh cikgunya untuk cepat pandai hehehe...

murid ku namanya syafiee nama glamernya pe'e umurnya baru 5 tahun
comey sangat2x..dan bijak sangat2x...
setiap hari dia akan membawa bukunya untuk buat kerja tu di depan mejaku atau meja pembantuku...semangat belajar nya sangat kuat...hasilnya tak sampai sebulan dia dah boleh menulis dengan baik..tulis je lah..abc belum lagi hik3x....insyaALLAH tak lama lagi pasti dia akan dapat ingat huruf2x abc..sebab bukunya dah habis dah sebuah dia kerjakan....dan pen merahku pun dah separuh dah arasnya menandakan aku rajin menanda bukunya hehehehe
(yolah tu) hehehe


video




haa tu alkisahnya setiap hari..
tapi alkisah si pe'e hari ni..adalah cara dia tidur memang kelas...hehehe
memandangkan aku sibuk melayan 16 orang anak2x kecilku dalam kelas itu, sudah pastinya aku tidak mampu untuk menjadi mandur bagi setiap orang anak2x ku yang comel ini...meja ku dengan meja pe'e agak jauh dariku memandangkan tumpuanku lebih kepada murid yang berumur 6 tahun kerana mereka akan menjalani exam untuk kemasukan ke sekolah agama by the end of this year..so anak2x ku yang 6 tahun ini ku tempatkan di satu sudut yang sangat mudah untuk aku memantau mereka manakala anak2x ku yang 5 tahun ku tempatkan di satu sudut agak jauh sikit dari pemantauanku...


nak dijadikan cerita...
aku pun berikan lah latihan pada si pe'e ini....mula2x memang suaranya lah yang kedengaran dengan jelas sekali dalam kelas itu...
cikgu!pe'e pandai kan..
iya pandai....kataku...
cikgu! habis minyak...
ha???habis minyak??
pe'e letih...
hahahahahah itu pula tagline mu kalau letih ya pe'e hehehe
lalu ku suruh dia berehat sebentar ...
tapi dia tetap juga nak meneruskan latihannya itu...
sambil dia asyik bercerita dengan kawan yang duduk di hadapannya
sambil tangannya tekun menulis...
aku tgk dia ni angguk2x angguk2x..
focus bebenar si pe'e ini...
tidak berapa lama kemudian..satu persatu muridku diambil oleh ibu bapa mereka menandakan waktu tamat belajar sudah...
ayah pe'e masih belum datang..dan aku pula sibuk bersembang ngan pembantu ku..
sesekali ku jeling ke arah pe'e 
aihhh kata letih tapi tekun juga di mejanya tu..kata hatiku...
tapi makin lama aku lihat si pe'e ni makin was2x aku tgk dia...
terangguk-angguk terangguk-angguk..
napa ngan pe'e ni...maka perlahan-lahan aku mendekatinya ..kebetulan hp ku setia di genggamanku...
LAHHHHHHHHHHHHHH
TIDURRRR RUPANYA DIAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
padanlah senyap dan tekun ja dia dari tadiii
tapi aku lucu dengan gayanya tidur...
tidur ala2x menteri sedang mengantuk dalam kabinet lah pula si pe'e ni hahahahaha










video



hahahaha pe'e2x..
aku pun senyap2x mengambil lah videonya..sambil menahan gelak...
teringat gaya ku tidur waktu study dulu hahahaa sejibik camni kot hehehe
ingat lagi..kalau time study dulu...tekun kononnya tengah baca buku..
tegakkan buku tu..letak dagu kat meja ...ha turuuuuuuuuuu (bak kata orang jawa tidurrrr) hehehe, tu satu teknik...satu lagi...kalau lec tengah bercakap kat depan...kebetulan meja ku kat tepii sekali...toleh ke arah tingkap konon2x nya lah buat senaman leher tengok pemandangan menara telekom kat luar tingkap..padahalll mata lelappppp hehehehe...takpun kalau time presentation lec kat belakang...buat kepala tegak2x kononnya dari belakang nampak focus lah..sekali mata lelappp hehehehe lucu2x bila teringat zaman study dulu....
sekaranggg nak tido pun tak leh dah..maklumlah keja ..sat g GB lalu haaa cergas terus mata mcm kena electric shock lah katakan hehehe....


ok lah nak wat keja sikit see you next time insyaALLAH....
adiosss purple..
wassalammm

















Wednesday, January 26, 2011

gaji vs hutang.....mana menang????

bismillahirrahmanirrahim...
assalammualaikum....


tanggal 25hb hari tu...pasti semua sahabat-sahabatku yang bekerja dengan kerajaan akan tersenyum girang...dan mungkin juga ada sesetengah sahabatku yang sudah standby dengan calculatornya untuk mengira budget gaji mereka pada bulan ini :-)


jangan risau aku juga salah seorang di dalam kategori itu...kategori apa??kategori dalam financial management  ni huhuhuh....


belanja itu belanja ini
belanja sana belanja sini...
wahhhh
cukup ka gaji ku ini????pasti itu semua yang ada di benak setiap pemikiran kalian bukan???samalah macam aku juga hehehe


adakah kita bekerja untuk bayar hutang atau kita berhutang untuk dapatkan sesuatu lalu sebab itu kita bekerja?mungkin ada juga sesetengah dari kalian yang mungkin tidak pernah berhutang...(wahhh tu yang best tu..)


kalau waktu zaman2x study dulu..kita tak kan terfikir semua ni ...
duit elaun yang kita dapat pun tu dah cukup banyak dah untuk kita...dan kita tak perlu fikir tentang benda2x lain..contohnya seperti hutang kereta, hutang rumah, hutang credit card...hutang lain2x lagi...hurmmm apa yang kita hanya buat ialah study3x...hari jumaat atau di hujung minggu g midvalley atau tempat2x lain jalan2x,tgk wayang ataupun cuci2x mata...jusco,metrojaya,jalan TAR,SOGO..wahhh itu memang kegemaran seorang student dulu.....tapi nasib baik bukan category shopaholic lagi...tahu berjalan ja cuci mata...kalau beli2x tgk harga dulu mampu ke tak....ingat susah ibu bapa nak berikan kita duit .... 




aku ingat lagi kalau dulu nampak orang swap ja credit card kat cashier...aku mesti berangan nak jugak..but now..everytime aku teringin nak swap kan my own credit card..im gonna think it for twice or maybe more than that...aduhh kalau aku guna memang dapat point but at the same time aku jugak akan dapat interest nya sekali kalau lambat bayar...aduhaiii cerdik kan strategi bank2x ni ...bila kita tak apply credit card..tup2x pas beli kereta..credit card dah sampai kat rumah dah...sedangkan tak apply pun...ayoyo bank mana ni ..(haaa lu pikiaq lah sendiri :-)




kita takkan sedar..brapa kali kita swap lama2x akan mencecah ke satu limit yang boleh membuatkan kita akan mengalami masalah kelemumur yang kritikal (istilah diri sendiri) hehehe
sebab kita tak sedar..mungkin ingat oh takpe boleh bayar pelan2x
tapi semakin pelan kita membayar
semakin tinggi interest nya yang akan bertambah dalam RM$$$ pembayaran kita itu...itu yang aku sentiasa ingat dari pesanan umi ku...


betul kata orang setiap orang purata yang mempunyai hutang mesti akan melibatkan credit card...haaa sekarang lagi canggih..kalau takde apply credit card ..debit card dah ada dan boleh digunakan untuk swap di mana2x counter pun...wahhh ini lagi canggih...nanti bila check2x akaun..aikkkk ciput dah balance ni???haaa tu lagi bahaya...


yup memang aku akui ...ada juga kepentingannya penggunaan kad2x ni..mungkin untuk memudahkan segala urusan yang melibatkan jumlah RM$$ yang banyak..so lebih selamat daripada membawa money cash ke mana2x...dan yang penting dapat standby mana tahu ada emergency apa2x yang memerlukan wang segera...mungkin ini boleh membantu pada waktu itu...


tapi INGAT!!! jangan sampai benda ni boleh memudaratkan hati dan pemikiran kita..pening nak melangsaikan hutang credit card...
kena waspada dalam setiap penggunaannya...
kalau boleh gunalah ia di dalam situasi yang betul2x memerlukan..
SANGAT2X TERDESAK..
jangan bangga diri bila memiliki kepingan credit card yang banyak..
sebab nanti akan memakan diri sendiri juga...
to all women out there...kita kena waspada ketika shopping haaaaa
sebab shopping lah yang banyak membantu dalam mengactivekan virus swap2x ni hehehe
pening lah sang suami anda masing2x bila tgk bill credit card nanti..pada yang masih belum ada suami sepertiku ni haaa diri sendiri lah yang pening nak handle camna nak bayorr ni ayoyoyo tapi alhamdulillah setakat ni tak pening lagi lah...tenang ja dalam senyuman :-)






tak salah kalau nak mempunyai kemudahan seperti itu..
tapi gunalah ia dengan cara yang paling berhemat..
biar setiap kali gaji masuk...
kita takkan garu kepala untuk memikirkan hutang2x yang ada...
biar setiap kali kita menerima gaji
kita akan tersenyum lebar..
alhamdulillah rezeki ku masih ada ada...
dan kena ingat belanja lah gaji kita itu di tempat2x yang sebetulnya....(anda mesti dah faham di mana tempat2x yang betul itu...dan jangan sesekali mengabaikannya)


dan yang paling penting harus sentiasa bersyukur...dengan segala nikmat yang ada...kalau tak bersyukur gaji sebanyak mana pun..kita still akan rasa tak cukup jugak...tak ke rugi tu....
kalau rasa tak cukup..kita usaha lagi tak salah untuk usaha..
tapi diselangi dengan rasa syukur itu lagi cantik..:-)


ok lah rasanya blogging time dah tamat untuk hari ni..
uihhh rasa ketagih nak menaip pun ada jugak ni..bahaya ni..banyak lagi amanah lain yang harus ku selesaikan dahulu..
insyaALLAH si hazel purple akan muncul lagi ...panjang umur sihat tubuh badan..muncullah si hazel purple di sini...


assalammualaikum
selamat beramal purple..:-)





Tuesday, January 25, 2011

road tax oh insurance

bismillahirramanirrahim..
assalammualaikum semua...wawawawa

hari ni...hari rabu...dan hari ini jugalahhh road tax ku yang baru belum melekat-lekat lagi di cermin keretaku sebelah kiri itu...walaupun tarikh expiry date nya sudah pun melebihi batas waktu iaitu 21.01.2011... ada cerita
di sebalik semua ini...aduihhhhhhhhhhh

ada alkisah di sebaliknya...
act ini merupakan 1st time aku membayar road tax dan insurance kereta ku dan genap setahun juga lah aku memiliki kereta ku sendiri....

di awal2x aku memiliki kereta...
apa yang aku set di dalam ofis kepalaku ini ialah...kereta
1) isi minyak untuk jalan
2) isi angin tayar
3) g hantar service on the right time
3) pakai spek mata hitam (konon nak bergaya dan protect mataku) start the engine then ZZZZZZommmmmmmmmm!!

rupa2x there's a lot more info yang aku tak tahu tentang kereta ni...
makin banyak info tentang kereta makin banyak lah wang kertas bersayap yang sentiasa membayangi mataku hehehe (duit terbang lah tu)...=)

to all women out there yang memiliki ur own car sendiri dan yang baru memasang cita2x atau baru nak survey kereta untuk diri anda...haaa di sini ada a few tips yang boleh aku share kan di sini...

1) kena tahu tahap kemampuan economy kita..supaya senang kita nak bayar keta tiap2x bulan...

2) mula2x dulu berangan2x nak beli yang 2.0 ke atas atau pun yang 4WD..nampak tinggi dan bergaya kalau pompuan yang drive..tetapi sekali tgk road tax nya sahaja dah mencecah rm400 above ayoooo tarak boleh ini macam..'MAKAN DALAM' ja lah dulu angan2x nak drive 4WD..jadi buat masa ni kemampuan beli yang 1.5 je lahhh road tax pun baru rm75 kalau tak silap...

3) check insurance road berapa...rasa2x nya memang kena siap simpan duit gaji sebulan awal2x yang KHAS UNTUK (INSURANCE ROAD + ROAD TAX+ HAL2X LAIN cthnya tayar pancit ka, service extra charge ka dll) remember that...
sebab pengalaman aku yang baru setahun jagung ni...rasa nak bernafas pun ada rasa tak nak bernafas pun ada sebab bila surat noticed pemberitahuan bayaran insurance brapa yang perlu dibayar (rm1600k) rasa nak tercabut urat halkum ku yang takde halkum ni hehehe....tapi alhamdulillah nasib baiklah ada rezeki lebih dapatlah aku nak membayar insurance + road tax tu...just imagine dalam 1 bulan sahaja anda kena bayar untuk INSURANCE ROAD + ROAD TAX + SERVICE KETA = $$$$$$ (duit duit di mana kau duit..bak kata M.NASIR) takkan lah keta sendiri nak minta support dari PAMA juga kan...ish2x...kenok lah like that  =)




4) haaa kalau bawak keta tu berhati2xlahhh membawa..jangan langgar sebarang lobang2x yang cantik menghiasi jalan raya di malaysia yang tercinta ini...sebab tayar2x tu sangat2xlah berharga sekali lobang kita terlanggar kalau ikut nasib lah...boleh menyebabkan alignment tayar tu tak stabil dah..bila alingnment tayar tu tak stabil...cthnya bila anda lepaskan stereng kereta sepatutnya jalan lurus ja (tu maknanya alingment tayar masih ok) tapi kalau jalan lurus tapi kereta ke kiri atau lebih ke kanan haaaa bersedialah untuk membawanya ke tempat service kereta untuk betulkan alignment tayar tu..sekali betul kan mungkin boleh mencecah rm30-rm60 depend on what car u have...

5) bagi yang suka berjalan jauh2x cthnya 400km ke atas (macam diriku sekarang hehehe) sebelum nak bertolak tu pastikan air kereta tu ada, angin tayar berisi dan minyak harus cukup...haa tu penting..lagi satu kalau berkesempatan...lap cermin kereta anda ngan penghadang hujan (apa nama urang putehnya lupa dah) hehehe sebab takut bila hujan lebat berlaku kita susah nak nampak jalan dengan jelas...

hermm apa lagi yang nak dikongsi???lupa dah takpe nanti akan di 'update' kan jugak hehehe

haaa berbalik kepada cerita roadtax ku....

gambar hiasan semata-mata

aku niii tersangatlah berani untuk me 'renew' kan road tax ku tepat2x pada tarikh road ku tamat tmpoh iaitu 21.1.2011...betul2x jatuh pada hari jumaat (hari yang penuh berkat bagiku)...
aku minta leave awal dari GB untuk pulang ke KK
GB pun baik hari tu..maka di benarkan...
perjalanan dari LAWAS ke KK mengambil masa 3 ke 4 jam..
tapi hari itu aku bawak 2 jam 45 minit...jam 11.30 bertolak..singgah di pekan sepitang kejap akibat kelaparan yang melampau dan menggegarkan badanku...aku singgah di kfc then menapau burger ...sambil drive sambil menelan...jimat sikit masa hehehe
nasib baik lah tak banyak kereta...
sampai di kk tepat 1.50 petang...
umi ku sudah sedia menanti ku di sebelaho ofisnya, untuk menemankan aku men settlekan beberapa perkara...

singgah di library jap untuk renew buku..
aku terus ke tempat renew roadtax dan insurance
dalam fikiran ku siaplah hari ini..
RUPA-RUPANYA!!!!!!
'cik tak sempat nak siapkan..hari isnin baru dapat siap...'
aku tgk jam a ah lahhh nak dekat jam 3 dah...
aduhhh macammana nak balik LAWAS ni...
dah lah sentiasa ada road block kat sana....bukan 1 road block ja kadang2x sampai 3 road block di sepanjang jalan tu...
hati ku dah berdebar dah...
dengan nada selamba dan gelak2x lagi ngan christine (orang yang menguruskan hal ku)
'heheheh ndak pa lah christine saya tawakkal ja..kalau kena tahan..saya panggil kau sekali ahhh hehehehe"
dalam hatikuuu
memang dah terbayang dahhh camna lah kalau keadaan tu berlaku hehehe
tapi nasib baik insurance sempat bayar so cthnya kalau ada road block tunjukkan ja slip insurance yang dah dibayar dan bagitau road tax belum siap...
dalam hatiku (BOLEH KE CAMNI?)
haaa tawakkal ja lahhh
jadi kesimpulannya hari jumaat tu road tax tak dapat nak ditampal...di kereta ku lagi..isnin baru mereka akan pos kan ke tempat ku ini...

haaa alkisah aku nak balik ke lawas...
sah memang confirm...dari jauhhhhhhh lagi aku lihat...macam banyakkkk ja kereta berbaris ni...kon oren tu dah buat aku kenal dari jauh lagi menandakan...HAAAAAAAAAAAA KAN SUDAH KU BILANGGGGGGGG ROAD BLOCK!!!! JPJ DAH SENYUM DAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!


gambar hiasan semata-mata


 terus ku perlahankan kereta....
dan aku ditahan sebentar...
dalam hatiku doa dan selawat banyak2x jangan lah aku ditahan dah lah road tax lamaku masih ada di situ...
insurance ku sudah aku standby kan awal2x dah di tepiku...lesen P ku memang dah setia menemaniku awal2x lagi....
''Cik laju ja cik bawak ni..." kata pemuda muda itu...muda ke???TING!
'ummmphhh assalammualaikum.." kataku..
"minta lesen cik"
ku berikan lesen kepadanya
"aik P lagi ni...."
aku pun senyum kambinggg hehehe
dia tgk road tax ku huhuhuhuhu
"ok cik jangan bawak laju2x lah ya bahaya"
ya3x terima kasih..assalammualaikummmm

terus ku tutup tingkap kereta...ku pecut minyakkk
tapi dengan perlahan lahhh nak pergi dari situ cepat2xxxx
ALHAMDULILLAHHHHHHHHHHHHHHH
lega dahhhhhhhhhhhhh
sejam jugakkkk aku tak onn kan radio
sejam tu jugak lahhh aku selawat dan berzikir sebab nak hilangkan nervous dug dag dug dag kuuuu

moralnya di sini...jangan lagi bawak laju2x bila2x masa kita takleh budget ada roadblock kat depan sedang menanti....pasni tak nak bawak laju2x dah...biar lambat asalkan selamat sampai di destinasi....

aduhaiii

isnin berlalu selasa juga berlalu dan hari ini rabuuu

baru hari niiii pihak road tax ku nak pos !!
aiyaaaaaa
takpelahh yang penting JUmaat ni aku dah kena balik KK jugakk
kalau tak sampai jugak sebelum jumaat ini..
alamatnya


kringg kringgg kringg
"umiii anak mu dah sampai di station bus dahhh ambiklah diriku inii !!!" hehehehe

p/s

so pengajarannya di sini...janganlahhh wat renew roadtax last minute....watlah seminggu @ 2 minggu lebih awal dari tarikh sebenarnya...kalau nak wat jugakkk aihhh hang tau lah nanti ngasanya melalui saat2x JPJ tu hehehe.....paling senang gunalah MYEG...lagi mudah tak yah nak bazir2x duit minyak g tempat bayar....
(promote MYEG ini hehehe)



oklah gurlzzz
insyaALLAH ketemu lagiiii
sayonaraaaaa purpleeeeeee

Dulu SHREK sekarang tidak lagi...???

bismillahirrahmanirrahim

assalammualaikum..

mesti pelik kan kenapa aku meletakkan tajuk ini di awal tahun baru ini??

herm...

begini ceritanya...6 tahun yang lepas aku merupakan seorang manusia yang mempunyai suatu keistimewaan yang ada pada tidak semua wanita..aku dahulu digelar 'SHREK' yaa shrek ...shrek si kartun hijau itu kenapa aku dipanggil sampai begitu sekali??  hehehe kenapa shrek??

cuba lihat wajah shrek ini....







haaa ini lah aku yang dahulu...

dulu..aku ada 3G..
tahu apa 3G tu??
GempaL, GemuK dan GeniT....
wahhh ingat line 3G coverage tu ke??oh tidakkk


mungkin ada yang tidak percaya pada pernyataan ku ini..tapi percayalah aku pernah mendapat gelaran sebegini...
pada waktu itu..
aku tidak mempedulikannya ..(walaupun dalam hati ..sedih jugak)
tapi salah satu sebab aku aku tidak ambik kisah sebab nya??
haaa sebab nya pada waktu itu...aku belum merasa apa itu jatuh cinta...wahhh jatuh cinta...atokoiiii

pada waktu itu..bila ku melihat rakan2x ku sudah memiliki pasangan masing2x
aku kadang2x pelik dan adakalanya aku ketawa dalam hati....
napa lah dorang ni nak jaga badan sangat...bila depan kekasih hati..aduhaiii nak telan nasi pun payah...start dari situ lah sibuk mencari baju2x yang glamer2x cantik2x...
dan dari situ jugak lah mereka akan menjaga size badan mereka takut dikata oleh pasangan mereka nanti...
hermm pada waktu tu aku tak merasa sendiri apa yg dorang rasa 
'nak sentiasa cantik depan yang tersayang'


tapi betul kata orang...
jangan cakap orang..
nanti kita yang akan merasa sendiri
dan melaluinya sendiri...

waktu berlalu dan terus berlalu..
setelah aku tamat foundation...
aku menyambung degree ku di salah sebuah IPGM yang terkenal di kuala lumpur...
wuiyooo KL tu ohhh he3x

dan bermula dari sana lah 
perasaan ada ada cinta itu muncul...
pada waktu itu..
gelaran shrek masih utuh ku pertahankan...hahahahaha
bermulanya dengan simptom friendster..
haa dari situlah bahana kehebatannya mencari kenalan2x ini...
aku pun tidak terkecuali..
asal masuk library...
wahhh memang itu laman web yang fofular di setiap desktop library itu..
dari situ aku mula mengenali seseorang
dan dari situ juga semangat ku untuk diet pun datang....
wahhh shrek nak diet tu....

percaya atau tidak 
pernah seorang lec ku akan sentiasa menyuruhku untuk mengambil barang di dalam keretanya
dah lah jarak kelas dengan park kereta tu boleh lah tahan jauhnya..
aku disuruhnya..
rupa2xnya dia nak suruh aku exercise..
bagi kurus sikit..aduhhhhhh
sedih3x...

alhamdulillah perkenalan ku dengan seseorang itu berdasarkan perkenalan jarak jauh..
sambil dia study nun jauh di sana...(itu cerita dulu2x zaman dulu2x)
aku pun study nun dekat di sini...
aku ambil alternatif itu untuk mentranformasikan diriku..
aku tidak mahu digelar shrek lagi...
(pada waktu itu sepatutnya aku tidak memasang niat untuk seorang lelaki yang bukan lagi sah sebagai mahramku....time tu pemikiran ku kesian lagi..)ish3x

mula2x sekali...
di tahun kedua studyku..
aku sudah memasang niat itu...
1st sekali yang aku lakukan 
ialah..
mencari motivatorku...ya motivatorku..
sapa lagi umiku lahhh
umi ku lah orang yang paling kuat memberi ku semangat untuk kurus...
sampai satu tahap umi ku mengambil videoku
dan dari sanalah baru ku sedar betapa shreknya aku...
eeeeeeeeeeeeeee
makasih umi...

umi memang motivatorku yang paling mantap...
bila aku pulang bercuti di rumah...
dia yang setiap pagi akan membangunkan aku...
sebelum subuh lagi umi aku dah bangunkan...
lepas subuh..umi ku akan temankan aku pergi jogging di tasik ...
tasik tu....
time tu nak buat satu pusingan pun tak larat...
waktu tu berat paling cemerlangku ialah 70kg!!!
haaaaa
70kg tuuuu waktu tu size xl memang fav ku...size L,M,S jangan mimpi lahhh memang out of list....

umi ku akan melarangku untuk tidur siang...
memang dulu aku seorang yang sangat pemalas...
suka tidur siang
lepas makan tidur
lepas makan tidur
bak kata umi dan adik2x ku
'ayam karan yang disuntik' lah katakan
(apa punya anak dara waktu itu..padanlah dipanggil shrek)

start dari programku itu...
aku sentiada dijauhkan dengan nasi..yup nasi
masa mula2x tu..memang rasa sedih sangat nak tinggal kan nasi...
huhuhu
memang sedih
nasi itu digantikan dengan sup2x yang berasaskan air..
sampai pernah satu ketika meja makan di rumah ada cermin bulat yang boleh dipusing2x senang untuk mengambil lauk pauk yang terhidang..
asal ja aku nak ambik lauk umi ku automatik akan putarkan cermin bulat itu...
sambil memandangku dengan renungan mata 'warningnya JANGAN AMBIK!' 
takut aku terus hehehe
sepanjang program itu..semua makanan..umi yang kautkan untukku..aku jadi permaisuri lah hehehe ..tapi kuantitinya memangggggggggggggggggggggg ciputttt
sampai pernah aku curi2x masuk dapur ambil makanan sikit sebab lapar sangat..
hehehehe
dan pernah juga aku curi2x makan kfc kat luar sonyap2x sebab tak tahan hehehe
tapi kalau aku lapar sangat
umi pasti akan potongkan buah untukku 
buah jambu batu..epal hijau memang lazat..
fruit juicer tu sentiasa berfungsi untukku
rajin lah aku minum hehehe
umi ku punya strategy lah tu...
malam no no no 
cannot eat bak kata orang puteh...
rajin puasa ...
memang habis lah puasa2x ganti dan sunat aku kerjakan...
pegi aerobik ikut kelas ngan aunty2x cina..
sampai ada satu waktu..aku hampir pengsan 
sebab tak larat....
nasib baiklah umi ku sentiasa setia menemaniku di kelas itu...
haaa itulah motivator yang terbaik!!!

azam untuk buang gelaran shrek itu semakin kuat..
bila sem baru buka
ramai kawan2x ku menegurku
aku nampak kecik skit
skit jeee
jangan alpa dibuai mimpi itu ain ....( ha tu lah dalam hatiku waktu itu)
aku semakin bersemangat untuk jogging di tasik..
memang tasik UM tu jadi tempat aku untuk jogging...
pada waktu tu..7 pusingan pun aku dah tak semput lagi..
mungkin lemak2x shrek ku yang mahal2x itu sudah ku jual ke dalam tempat pembuangan hehehe
pada waktu itu walaupun motivatorku tiada depan mata..
tapi jangan ingat kau boleh lari kemana saja hik2x
hp ku sentiasa dimasuki sms yang berbentuk motivasi...
'AIN jangan TIDUR SIANG!!'
'AIN jangan makan nasi!!
AIN jogging jangan jadi ayam karan!!!
dan alhamdulillah aku punya co- motivator di hostel
nak tahu siapa??
wahhh rumet ku lah..
dia lah yang sentiasa menemaniku...
memang faktor persekitaran jugak sangat penting...
dia lah selalu menemankanku untuk jogging...
(jadi ajak lah sahabat anda untuk menemani anda berjogging)
best..boleh sembang2x boleh mengeratkan ukhwah persahabatan..
tak perlu untuk lari..
tapi jalan2x 7 pusingan pun dah cukup untuk bakar kalori yang banyak...

hari demi hari berlalu...
biar lambat asalkan selamat....
hari demi hari jugaklah beratku semakin berkurang...dari 70kg ke 65kg dari 65 kg ke 60kg
tapi itu perlukan daya usaha yang kuat untuk mencapai arah itu..
dan yang penting pastikan persaingan ada...
aku dan seorang sahabatku...sentiasa bersaing untuk kurangkan berat..hehehe
lucu2x..miss tyra bank miss u for that moment,,,
dan satu lagi jangan mengharapkan hasil yang cepat..dan perlu sabar untuk mencapai target yang kita perlukan..
nak tahu berapa lama aku membuang gelaran shrek ini??
3 tahun !!!
ya 3 tahun!!!
3 tahun baru aku mendapat berat yang ideal..
dan hari ini beratku 53kg...
dan harus dikekalkan ...insyaALLAH

nak tahu apa kebaikan disebalik perubahan ini...

1) ada yang sampai tak kenal aku ...lucu3x sebab dah lama tak jumpa kan
2) dah tak jadi pemalas dah..bukan seorang penidur yang setia dah bukan tukang buat peta dah..sebab automatik mata tak leh nak tidur kalau tak letih sangat..
3) kita active untuk bekerja..dah tak cepat letih dah
4) jerawat2x yang timbul di muka dulu pun dah kurang..mungkin sebab banyak toksin dah terbuang hehehe yelah tu
5) paling best kita tak susah2x nak cari size dah....dulu sampai XXL sekarang M@S dah..dah muat dah nak recycle baju adik dah..hehehe
6) bernafas pun senang dah tak semput2x dah...kita berjalan lama pun tak penat sangat dah..
7) dan lagi satu aku dapat membuatkan hati umi ku gembira kerana anak nya dah tak shrek dah hehehe...dia dah tak segan nak bawak aku g mana2x jumpa kawan2x dia dah...dulu nampak aku mak umi aku anak..sekarang...macam adik bradik dah hehehe
9) lastly jangan lah pasang niat nak mencantikkan diri untuk seseorang yang bukan menjadi mahram kita lagi...salah dah aku dulu...
sekarang ni bila aku fikir2x semula...sepatutnya aku pasang niat itu untuk kesihatan diriku...
hadiah untuk ku dan umi ku...dan insyaALLAH selepas ini aku akan menjadikan diriku yang ter 'special' untuk diriku sendiri....insyaALLAH

dan sekarang aku selalu digelar 'snow white' wahhhhhhhhhhhhhhh
alhamdulillah 
shrek oh tidak lagi....snow white? oh alhamdulillahhhh satu gelaran yang cukup baik untukku



so to all viewers out there...
jangan takut untuk mulakan hari baru anda...
ingat setiap ciptaan yang diciptakanNYA semua nya cantik2x belaka
kita yang diciptakannya ini harus menjaga nya dengan cukup sempurna dan sebaiknya...
biarlah apa orang nak kata..
yang penting nawaitu kita hanya DIA yang tahu....

selamat ber purple...:-)