Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berputar putar tanpa henti..

INGAT WAKTU KEWAJIPANMU..

Sunday, October 30, 2011

AMINAH SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalammualaikum....

Minggu ni aku tidak ke mana2x..tidak juga balik ke rumah keluarga..memandangkan orang tuaku pergi ke tempat lain...makanya daripada aku sendirian di rumah baiklah aku berada di rumah sewa sahaja..lagi selamat....kebetulan juga...hari jumaat ada meeting waktu petang..habisnya pula lebih dari jam 5....jadi memang confirm lah aku tak balik minggu ni...


bila aku tak balik ...apa lagi...NAJIHAH......si kecil 1 tahun 5 bulan itu...lah jadi temanku bermain hehehe....kebetulan kak jun...(ustazah di sekolah ku) meminta aku untuk menemaninya waktu malam..memandangkan husbandnya berada nun jauh di pantai timur...
(ini lah kehidupan apabila suami dan isteri hidup berjauhan di atas TUNTUTAN KERJA).....




-aktiviti cap mengecap aktiviti hari jumaat-


-touch up sikit...bagi letak serbuk manik sikit (macam mengandung 3 bulan lah pula baju ni aha)-


-pic taken by aqmal-


malam aku sampai ke rumah najihah...ku lihat najihah dah terlentang tdo mimpi indah di depan tv...malam tadi memang plan tdo depan tv pun hehehe....tak sempat nak bermain ngan najihah...
ku lihat najihah menguasai tilam size queen itu...memang 360 darjah lah dia tdo...sedang aku dengan uminya syok tgk MAHARAJALAWAK MEGA...(maaf tapi aku rasa pengadilnya sangat kurang sesuai malam itu..dan juga BUKAN MUDAH UNTUK MENJADI PELAWAK YANG BOLEH MEMBUAT PENONTON KETAWA TERBAHAK BAHAK)....adakalanya aku boring ...aku lihat najihah...lagi best...cubit2x pp nya yang montel tu...hahaha


-di awal ketiduran Najihah lebih kurang jam 10 lebih-




tiba2x najihah terjaga..dilihatnya aku dan umi nya...tiba2x pula senyum...kemudian rebah semula menyembah bantal busuknya..kemudian ZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZ....adede ,,,


-status terkini ketiduran Najihah jam 2 lebih-


subuh...aku rasa macam ada yang menarik narik rambutku..aku buka mataku kecil..aku tgk najihah dah duduk depan muka ku..sambil mengomel dengan bahasa nya sendiri yang langsung aku tak faham...dia nampak uminya g solat...apa lagi keluar lah rengeknyaaaaaaaa....aku tarik dia dalam pelukanku...dan tepuk2x belakangnya..sambil ambil handphone ku dan berikan padanya...SENYAPPPPPPPPPPP..... (sib baik ku lock ...kalau tidak)...........
selesai umi nya solat..baru ku menyusul utk solat pula...


sedang syok2x aku rukuk...ting tong.........terasa berat belakangku...NAJIHAH buat permainan gelungsur kat belakang ku...adehhh hilang fokus aku terus....ku perlahan lahan bangun..takut terpelanting pula najihah nanti....ku pejam mata..dan cuba untuk khusyuk semula...


sedang aku berselawat....ku tarik najihah duduk di pangkuanku....sama2x berdoa....(uminya tengah dalam bilik air time tu)....rasanya macam ni kot bila aku dah punya zuriat sendiri.....aminnnnnnn


selesai ja solat...berenang renang kembali di tilam queen hahah....maklumlah hari cuti kan......




video
-bahasa NAJIHAH...lama acik ain nya pun dah faham dah ho3x-


pagi menjelang aku balik ke rumah sewa....buat apa kerja yang patut....tiba2x kak jun msg...minta teman untuk brunch....faham dia sunyi...aku pun temankan lah.....sedang makan


'JOM KAK JUN..KITA LAWAT BABY KAK AYU'....


memandangkan kak ayu baru ja selamat melahirkan baby perempuannya..apa lagi ziarah lah kami.....


sebelum pergi ziarah..singgah di pasific ngiukee untuk membeli buah tangan untuk baby kak ayu...aku serahkan itu kepada kak jun..sebab dia lebih pakar dalam memilih hadiah...aku just share sahaja..sambil dukung Najihah....


Assalammualaikummmmmmmmmmmmmm


kami berdua dah terpacak di depan pintu rumah kak ayu...


'uihh ingat jate mane dohhh tadi (slang klate nyooooo)......'


hahahahaha


masuk2x ja  nampak sekujur tubuh kecik molek...dok seksi baring kat lantai....baru pas mandi..wangi baby sungguh dah rumah ni...


si abang Iman syok main ngan basikalnya..bukannya pandai kayuh lagi ..tapi tolak aja....hehehe....apa lagi c najihah pun nak tumpang main sekali..tapi apa yang dapat...NO NO NO NO NO...kata Iman..hahaha..lucu tgk bdk2x dua orang ni.....


ku duduk sebelah baby comel ni...sambil kak ayu pakaikan pampers dan baju....mancungnya hidung diaaaa


umur brapa ni kak ayu?tanyaku...
3 bulan ain...


namanya siapa???
AMINAH SOFEA.....subhanaALLAH sedap sungguh nama tu...
aku memanggilnya aminah..sebab aku rasa nama tu sangat lembut dan tenang sangat2x untuknya...Aminah...ibu kepada MUHAMMAD S.A.W....
semoga dirimu juga bakal menjadi seperti Aminah anak kecil comel...


Ain bila lagi????tiba2x kak ayu selamba ja pegang perutku ....


'hohohohoho nikah dulu dehhh'aku cuba menjawab ikut slang klate..tapi dok pekat pung....hahahaha....


inshaALLAH sampai saatnya nanti...AMINAH SAFFIYAH...menjadi pilihanku.....(ANGAN@X SNOW WHITE)


Saffiyah...
-suci
-amanah
-fleksibel
-ikhlas
-yakin
-harum




tiba2x kak hidayah datang....
dan bawak g makan kfc...
wah pucuk dicita ulam mendatang....


anak mu cikgu???kata sorang customer yg sedang que utk beli makanan kat kfc...


'eh bukan kak...anak org depan ni hehehe....'


mungkin dilihatnya najihah duk berpaut kat lutut ku....sementara uminya mengorder makanan utk kami berdua...hohoho


balik dari kfc...


solat maghrib...


 *606-542 = 64 pages more...ada 12 hari lagi utk aku usaha habiskan....habiskan bukan sekadar membaca sahaja...tetapi membaca sambil menafsir....bukan setakat berhenti di sini sahaja...habis ni ulang semula...


Sejak memasuki alam pekerjaan....banyak yang aku belajar tentang kehidupan...adakalanya aku rasa..diriku sudah matang....lebih2x lagi dalam matang membuat keputusan....tetapi ada kalanya ...dan kebanyakannya...aku rasa aku MASIH TIDAK MATANG......aku cepat resah...mungkin darah cina umi ku sangat kuat mempengaruhi aku...
aku jenis yang cepat untuk selesaikan sesuatu..kadang2x bukan selesaikan satu persatu..tetapi ku lompatkan menjadi dua perdua..adakalanya tiga pertiga.....belum siap satu..aku dah fikir kan untuk buat yang satu lagi...(cuba jangan gelojoh ain....)

aku juga seorang yang cepat sensetive...tgk tv pun boleh menangis...macam semalam aku tgk SELAMI JIWA by fadzhilah kamsah...mengenai perubahan catriona ross bertudung...cat menangis..aku juga meleleh air mata....adede....sebab aku kagum dengan ceritanya...dan betapa besar Kuasa ALLAH itu ...kalau ALLAH kata jadi..jadilah ia....dalam sekelip mata sahaja...seseorang itu boleh berubah....

bagaimana seseorang manusia itu boleh menilai seseorang manusia yang lain hanya melalui 'LUARAN' sahaja???selami lah hati dan budinya....


-lebih manis daripada dulu-


aku juga sangat takut untuk melukakan hati orang...kalau boleh aku ingin menjaga hati semua orang...bila aku bisa menjaga hati mereka dengan sebaiknya...aku akan jadi tenang...

tetapi...

"AIN TERLALU NAK MENJAGA HATI ORANG,BAYANGKAN KALAU JAGA HATI SUAMI SHAJA TIDAK APA,TETAPI APABILA TERLALU MENJAGA HATI ORANG LAIN JUGA,SI SUAMI AKAN MERANA'

ada betulnya ayat ni....
adakalanya aku rasa ....aku jaga hati semua orang tapi adatak orang nak jaga hati aku???


'jangan terlalu lembut sangat ain...'kata kak rozi....masih ku ingat kata itu sampai sekarang...

mungkin sebab tu..anak2x muridku..adede...atokoiiii bukanya takut dgn aku...tapi ada juga waktu nya mereka takut dengan aku =)


-amalkan membawa buku kecil ini kemana sahaja kita pergi...by kak dina..wardina saffiyah...-




USRAH INTERNET...


alhamdulillah..kalau dulu ..aku banyak mengikuti tentang artis2x ..lebih2x lagi aku sangat minat pada artis2x barat...tapi kini..rasanya mungkin dah semakin tua ni...aku dah tak minat sangat dengan semua itu...aku lebih suka mendengar sesuatu yang berguna untukku...


'kak..kau ndak mau ikut usrah ka???' tanya adikku waktu dulu..


setahu aku usrah di sini sangat2x kurang (atau aku sendiri tidak mahu mencarinya...)tapi dalam hati aku ingin menyertainya satu hari nanti...


entah tiba2x...


mungkin jalan mudah untukku...


aku telah lama menyertai We Are Beautiful, Allah Loves Us DI LAMAN facebook ku...ntah tiba2x satu hari aku memberanikan diri untuk bertanya...macammana nak join usrah..walaupun aku jauh nun di seberang laut cina selatan....


email me....


yup apa lagi aku pun email..


n organizer nya sangat terkejut..sebab aku di sabah...bukan di semenanjung....


'sabah??' 
'Betul2x nak join ke?'


yup saya memang nak join....n inshaALLAH saya akan join di alam yang nyata..bukan di alam maya...


alhamdulillah..dari sana banyak sangat2x yang aku dapat ..
input yang sangat2x berguna...berusrah online...sangat menarik...
perbincangan melalui emel...sangat2x menarik...seperti face to face juga...


alhamdulillah...


dan pesanan kak dina....sampai sekarang ku ingat...


bawak lah buku kecil ni kemana-mana...
di saat kamu gundah...
di saat kamu ingin menangis..
di saat kamu berkecamuk...
bukalah buku kecil ini..
bacalah setiap helaian buku kecil ini..
inshaALLAH pasti akan ada jawapan yang kamu ingin cari di situ...


mulai dari hari tu...alhamdulillah buku kecil ni 
aku bawak kemana-mana...
masuk tandas..ku minta izin untuk tinggalkan di kaunternya...
sebelum keluar tandas...
kupastikan wuduk ku ada semula...


dari situ..aku dapat jaga batasan ku..
usaha dalam mengekalkan wuduk tu...
rasa satu kepuasan...




mana satu pilihan kalbu????????

 -antara diet dengan wanita memang tidak boleh dipisahkan..bagaikan irama dan juga lagu-

-hujan lebat menemani sahabat karibku di luar sana..bersendirian sama seperti ku sendirian dan sendiri-



Thursday, October 27, 2011

menanti subuh....

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalammualaikum....


Kosong...


Monday, October 24, 2011

wanita dan perkahwinan???

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalammualaikum...


walaupun sibuk2x dengan menaip benda lain..tiba2x muncul idea untuk menulis blog...


apa yang diinginkan oleh seorang wanita??


pasti soalan ini akan selalu muncul di dalam fikiran kaum adam...


apa yang diinginkan oleh wanita???


jawapan common yang akan diberikan oleh wanita apa bila saya bertanya soalan ini kepada mereka ialah...


1) aku mahu punya anak
2) aku mahu punya suami
3) aku mahu punya keluarga sendiri...etc


itu yang selalu aku dengar jawapannya...
kalau AKU????
kalau aku ya mungkin dahulu ...zaman dahulu kala...zaman aku tidak berfikir dalam2x...
aku juga pasti akan memberi jawapan yang sama seperti mereka....
berangan angan hahaha....


tapi sekarang..setelah aku melalui beberapa pengalaman yang betul2x memberikan aku pengajaran yang sangat mendalam untuk ku..dan setelah usiaku semakin lama semakin meningkat dan akan menginjak ke usia tua...dari itu aku mula fikir sedalam-dalamnya...


apa yang aku inginkan dalam sebuah perkahwinan...tidak perlu untuk aku nyatakan di sini...tapi biarlah sebuah perkahwinan itu berlandaskan kepada satu matlamat..iaitu mengejar keredhaAan dari yang ESA...hubungan yang dapat untuk aku memberikan cinta yang halal untuk si dia...sebab aku takkan memberikan cinta,sayang,rindu dan macam2x lagilah kepadanya..selagi dia bukan bergelar suami untukku...biarlah cinta,sayang,rindu ku ini...aku jadikan hadiah yang paling bermakna ini untuknya di hari pernikahan kelak...cinta yang halal..sayang yang halal..dan rindu yang halal untuknya...


aku sudah rimas dan lemas untuk memberikan cinta,sayang dan rindu kepada seseorang yang bukan halal untukku....
nikmat itu hanya sementara...aku inginkan nikmat yang berkekalan hingga ke akhir hayatku...amin ya rabbal alamin....


“ CARILAH LELAKI yang MAMPU menjadi IMAM untuk KAMU , Yang MENITISKAN AIR MATANYA apabila MELIHAT KESAKITAN KAMU KETIKA MELAHIRKAN ZURIATNYA , Dan LELAKI yang MEMBANGUNKAN KAMU untuk BERIBADAT BERSAMA - SAMA DI SEPERTIGA MALAM . JIKA PENCARIAN ITU TELAH KAMU TEMUI , JANGAN LUPA BERSYUKUR KEPADA-NYA . jadilah, PERMAISURI HATINYA , PENEMAN DIKALA SUKA dan DUKA, PENGUBAT RINDU dan LARA .sumber dari fb juga




Aku bersyukur kau di sini kasih
Di kalbuku mengiringi
Dan padamu ingin ku sampaikan

Kau cahaya hati
Dulu ku palingkan diri dari cinta
Hingga kau hadir ubah segalanya
Oh inilah janjiku kepadamu
Sepanjang hidup bersamamu
Kesetiaanku tulus untukmu
Hingga akhir waktu kaulah cintaku cintaku
Sepanjang hidup seiring waktu
Aku bersyukur atas hadirmu
Kini dan selamanya aku milikmu
Yakini hatiku kau anugerah Sang Maha Rahim
Semoga Allah berkahi kita
Kekasih penguat jiwaku.........





ok nak sambung buat keja....dada........didi dudu...yabedabeduuu




apabila bunga biru dan bunga ungu bakal bersatu..jadilah bunga putih+cream aha..

Sunday, October 23, 2011

sunday morning evening.....

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalammualaikum....


dalam suasana yg sunyi...(umi n bapak keluar hantar adik ke hentian feri)..


sebentar lagi aku pula yang akan pergi..pergi ke tempat aku berkhidmat...


I HATE mONDAY!!...
itu perkataan yang selalu aku dengar dari kebanyakan manusia yang bergelar pekerja....


tapi bagi ku ia biasa sahaja...excited nak jumpa anak2x prasekolah ku...sampai sahaja aku ke sekolah...murid2x ku akan beratur di tepi pintu kelas..aku buka ja pintu...wahhh wooooo weee wuuuuu ....macam masuk dalam zoo pula hehehe...
macam tu lah riuhnya anak2x ni..riuh sampai 11.30....
11.30 jugak lah aku jadi pendiam...letih bersuara...hehehe...kalau bapa rina tak datang ambil rina lagi...pasti rina akan jadi tukang urut bahuku (ooo buli ahh) hehehe.....


"cikgu penat ka?" kata rina..
"ndak lah rina....biasa ja rina..."
"banyak juga lemak cikgu ni.."rina


adeh rinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....


anak2x itu kan suci...mereka tak tahu apa2x....tapi apa yang mereka tahu tu ada jugak kebenarannya...


semalam aku dan adikku..melihat video anak kecil yang dilanggar oleh dua buah kereta di china...sayangnya situasi itu betul2x membuatkan aku benci pada video itu...manusia yang berhatikan batu dan hanya memikirkan ONGKOS $$$$$$ sahaja....lebih mengharapkan anak kecil yang tak tahu apa2x itu mati daripada hidup kerana takut akan menanggung KOSSS anak itu....MANA HILANGNYA SIFAT KEMANUSIAAN  SEKARANG?????




gambar di ambil dari FB

kalau dilihat daripada situasi di atas...anda boleh fikir sendiri...




manusia akhir zaman...


apa nak jadi manusia akhir zaman ini...




seandainya tiada istila $$$$ di dunia ni 
pasti akan aman...
aman kerana tidak perlu mengejar $$$$
tidak perlu mementingkan diri hanya kerana $$$$
tidak perlu mengenepikan sifat kemanusiaan kerana ingin meindungi $$$$
tapi semua itu mustahil akan berlaku
kerana 
sekarang 
dunia 
diselubungi dengan $$$$$$$ sigh......

Wednesday, October 19, 2011

hanya ada 3 minggu......

Bismillahirrahmanirrahim...


Assalammualaikum...


ok quick update....


3.30am dah terbangun selepas jam 9 lebih dah berenang renang di katil single ku terus mimpi ahaha....


memang 2 minggu ni ...hidup aku agak hectic ...(2 minggu ka)


ingatkan selepas anak2x muridku ujian ...aku dapat relax dan focus pada study dan hidupku sudah..
tapi semua itu meleset sama sekali...


malah makin bertimbun-timbun kerja yang datang..


mula2x memang down sangat2x...
sampai aku blame diriku sendiri kenapa aku harus dapat pekerjaan ni...
(INGAT KERJA CIKGU PRASEKOLAH NI GOYANG KAKI KE????)
sampai study ku langsung tak dapat hendak ku sentuh..
(TAPI KALAU NAK BERBLOG DAN ONN FB BOLEH PULAK>>>>>>)


dan kemarin aku nego dengan SV ku alhamdulillah 4nov...tarikh itu rasanya betul2x melegakan hatiku...
masih ada masa lagi...
dan esok ..aku akan habiskan segala sisa2x kerja ku di sekolah...
dan selepas itu..aku focus pada study ku..


sejaka 2 menjak ni jugak..
aku notice aku ni suka bercakap...
maksudku..aku dah takpendam2x dah...
apa yang aku rasa geram sangat2x...
aku lepaskan dan luahkan pada pembantu aku...
(kesian kak rozi jadi pendengar sahaja)
bukan mengumpat tapi meluahkan perasaan...


SOLAT DHUHA...


bila pagi2x dah sibuk...aku noticed aku dah mula tinggal2x kan solat dhuha...
bila 2 hari berturut-turut aku tinggalkan 
(1st sebab betul2x sibuk.)
(2nd sebab sekolah takde air)
dan kemarin...
tiba2x aku rasa nak solat...
1130 walaupun aku rasa itu dah tahap lewat dah
tapi aku solat jugak...
di dapur prasekolah ku
sedang aku membaca doa dhuha...
rasa perasaan ku lain sangat....
ku luahkan segala galanya....
nangis...........
(nasib baik anak2x yang tak balik lagi aku pasangkan cerita)
nangis..sebab kenapa aku lalai...
kerana kerja aku lalai....
1st time abah comment dalam fb ku...
kata cemerlang di dunia...iman jangan lupa untuk cemerlang jugak....
ya ALLAH....aku akan usaha dan kuatkan semangat untuk tak tinggal solat dhuha lagi....
dan kebelakangan ini..aku suka dengar cerama dari kak dina...Wardina Saffiyah....
sangat2x menyentuh perasaan...
dan betul2x memberikan kekuatan padaku...


SOlat TAHAJJUD....


dulu waktu aku jatuh...
aku selalu bangun untuk ini...
untuk dapatkan kekuatan
tetapi bila aku dah ok...
aku mula lena diulit mimpi malam...
dan pagi tadi bila aku dengar kak dina speech ed katanya....
nak berubah...kena rajin solat....cuba bangun malam...
dan dalam al-quran 
aku pernah terbaca....orang2x yg beriman akan menghabiskan masanya dengan memenuhi waktu2x malam itu dengan beribadah...
(aku nak contohi seperti mereka)
dan alhamdulillah aku bangun sahaja aku solat....
mudah mudahan isthiqamah...amin..............


ok nak sambung kerja....
nak siapkan rekod murid2x ni...
love u.......... 

Tuesday, October 11, 2011

Sepurnama....

Bismillahirrahmanirrahim...


pejam celil pejam celik lagi sepurnama (bak kata ayat melayu dulu2x) atau sebulan lagi hari persekolahan akan tamat...WAHHHHHH tak sabarnya nak CUTIIIIIIIIIIIIIIII....tapi percayalah cuti hampir dekat dua bulan ni rasanya tak macam cuti bagiku..sebab ada sahaja aktiviti yang akan aku isi ....kalau tahun lepas..aku menjadi volunteer di salah sebuah hospital yang berdekatan dengan rumah keluargaku..tapi cuti tahun ni ..rasanya aku akan berubah angin pula..aku akan JALAN-JALAN CARI NASI MINYAK...hehehe.....maklumlah cuti sekolah ramai sahabat sahabatku akan melangkah ke Alam yang BAHARU....(bestnya dorang dah sampai seru....)


sampai saat ni ...aku dah terima 4 kad jemputan untuk bulan 12 sahaja...tapi aku kena rancang betul2x supaya dapat pegi ..dan mungkin ini lah peluang terakhirku untuk pergi berjalan jalan (manalah tahu tahun depan aku available lagi ke tak di dunia ni..wallhualam @ pun aku dah jadi kepunyaan orang yang wajib untuk ku minta izin untuk pergi kemana-mana..manalah tahu kan..ni andaian sahaja..aminnnnnn)


hurm...


sepurnama lagi...apa agaknya akan berlaku pada aku ya??
sukar untuk ku andaikan untukku sendiri..
dan aku juga rasanya sudah takut untuk merancang rancang...sekarang ni aku ikut flow ja...flow yang telah diatur oleh ALLAH SWT untukku...kata orang jangan terlalu excited nanti takut kuciwa...lebih baik buat relax ja...dan tunggu sahaja masanya tiba...tapi bohonglah kalau aku tidak ada harapan langsung..langsung tidak berharap itu memang mustahil...cuma maksudku di sini...
tak salah menyimpan sedikit harapan untuk kebahagiaan tapi jangan berlebih lebih...bila dah jadi kenyataan barulah boleh tarik nafas lega....




sigh.........


ada satu perkara yang ingin aku luahkan di sini...


sebenarnya ...


(sedang memikir buat ayat sastera yang lebih unik ni)....hurm..


aku hidup 
dalam 4 legasi...
ada permaisuri...ada sultan,ada raja dan juga ratu...


aku bertuah kerana aku menjadi puteri bagi 4 legasi ini...


aku bertuah kerana menjadi puteri yang sentiasa dilindungi ...


aku bertuah kerana aku ditatang seperti seorang puteri yang sangat M.A.H.A.L untuk didekati oleh putera2x yang nak kenyit2x mata padaku..(chewah)...


aku cukup bertuah ..kerana kemana sahaja aku pergi..aku pasti diiringi oleh pengawal-pengawalku...bermula dari yang muda hinggalah yg dah veteran...








aku cukup bertuah kerana apa yang aku inginkan...mereka sedaya upaya akan memakbulkannya untukku...


dan aku juga cukup bertuah ..kerana puteri ini tidak diabaikan...








seperti ada sesuatu yang timbul...(seperti yang ku jangka)


mungkin ini hanya mainan perasaan ku sahaja..


cuma ada kalanya aku rasa serba salah..


serba salah dalam menjaga hati mereka masing2x..


kalau boleh aku tak nak hati mereka terguris atau terluka..kerana ku...


kerana aku tahu..
aku telah banyak mengguris hati mereka


sebelah kiri ku mendengar
sebelah kanan ku juga turut mendengar
adakalanya untuk menjaga hati semua pihak..
aku jadi keliru...


'mcm mana untukku mencari jalan penyelesaian semua ini'...??


'ataupun aku hanya diam tanpa perlu kata apa2x???'


orang yang melihat dan berurusan dengan ku 
pasti tidak akan faham apa yang aku lalui sekarang...(apalah yang aku tulis ni)






aku adalah seorang puteri yang berdiri di tengah tengah 4 legasi penjuru...


aku??sebagai seorang puteri...


yang sudah tentunya mempunyai angan2x dan impian sendiri...hanya memendam perasaan...






hanya duduk 
di sebuah kerusi yang cantik
hanya mendengar
sambil melihat di luar cermin kaca....
sedangkan dalam hati 
ingin bersuara
andai si puteri ini
bersuara
pasti ..........(sigh)


secara kesimpulannya 
aku hanya boleh diam


siapa kah yang bakal memahami sang puteri ini??
mampukah dia untuk sama2x menanggung dan cuba memahami rasa hati sang puteri ini???
sama2x memahami situasi sang puteri ini...
adakalanya aku risau dia pening...
pening dengan situasi ku
kerana aku mempunyai 4 legasi yang berbeza pemikiran dan minda...aku risau dia tidak tahan dengan semua itu...sigh...


kalau ikutkan hati..ingin ku clone kan diriku ini..dan berikan seorang satu kepada mereka..


tapi aku ngak bisa....


sigh...


apa solutionnya ya..


semoga fasa ini akan berjalan dengan lancar dan mudah semudahnya....harap mereka mengerti apa yg aku rasakan sekarang ini....(mode esok nak kena cerap n meeting lagi) ok daaaaaaaaaa


sebelum tu dengarkan lagu dari miqdad ni...


video




salam from me purple yang suka makan tomyam n laksa penang...nyumiee







Monday, October 3, 2011

Hot n Cold AS A PRESCHOOL TEACHER

Bismillahirrahmanirrahim
Assalammualaikum....

rasanya masuk hari ini sudah masuk hari ke 5 ...demam ku masih belum hilang sepenuhnya...aku ingatkan hari jumaat tu sahaja demam ku datang untuk memberi peluang padaku untuk berehat...mungkin juga...kerana demam2x jugalah aku paksakan juga diriku untuk melakukan beberapa perkara...dengan alasan supaya peluh tu keluar...(kata orang sakit jangan dilayan sakit tu...nanti makin melarat...)kali ni aku hanya bergantung pada paracetamol sahaja....bagiku kali ni tidak perlu ke clinic lagi...sebab demam ni sekejap baik sekejap datang balik...lepas ni aku akan pastikan untuk balik ke rumah terus dan berehat...


lagi2x pula pembantu ku berkursus 2 hari jadi aku tak boleh mc ...kalau aku mc siapa yg akan handle anak2x muridku yang 19 orang tu??? dan aku pun sudah segan untuk memberi surat mc ku pada kerani...kerana aku rasa tahun ni lah aku rajin mc..berbanding tahun lepas alhamdulillah aku sihat walafiat...bukan apa takut mereka ingat aku mc 'BUAT-BUAT' sedangkan hakikatnya TIDAK BUAT BUAT PUN...lagipun sekadar berehat di rumah sewa..memang memboringkan...pasti aku akan call pembantu ku dan akan bercakap dengan anak2x muridku.....dengar mereka jerit2x dalam phone pun aku rasa dah hepi ...jadi sebab tu aku suka ke sekolah ...:-)


"ain balik kk minggu ni?" soalan oleh penolong kanan kepadaku pagi tadi...


rasanya bulan ni bulan yg paling pack untukku...
setiap hujung minggu pasti ada aktiviti yang akan melibatkan aku..
jadi untuk pulang ke rumah family pun terpaksa ku tangguhkan...


bulan ni ada 3 benda penting yang harus aku sudahkan...


1) 8.10 anak2x murid prasekolah akan menduduki ujian kemasukan tahun 1 ke sekolah agama...


kalau ikutkan hati,aku tak nak anak2x muridku ni menduduki ujian..dan sebetulnya dalam akta prasekolah pun TIADA ISTILAH UJIAN @ PEPERIKSAAN untuk anak2x prasekolah...konsep belajar mereka adalah BELAJAR MELALUI BERMAIN...tetapi ini sudah menjadi SYARAT UTAMA setiap sekolah agama (MIS) murid prasekolah yg ingin masuk ke sekolah ni WAJIB!! duduki test...(buat pengetahuan anda....sekolah agama (MIS) di sarawak ni merupakan sekolah yg PALING TOP!! dan mendapat permintaan yang tinggi daripada IBU BAPA untuk memasukkan anak2x mereka ke sini..termasuklah sekolah yang aku berkhidmat sekarang ni...semakin top sekolah itu semakin mantop lah jugak tugas yang diberikan....dan cikgu cikginya pun jadi pening )
lagi2x guru prasekolah...dilihat guru prasekolah ni sangatlah kecil jasanya pada sekolah TETAPI!!!!!sebenarnya TIDAK!!


LAGI2X mentaliti sekolah...mereka kurang jelas pada istilah murid prasekolah...
kalau ikutkan standard yang sebenarnya...
5-6 tahun merupakan satu fasa mereka dalam pra persekolahan....dan sedikit sebanyak psikomotor halus dan kasar yg ada pada mereka berkembang dan terbina...BUKAN memaksa mereka untuk PANDAI MEMBACA DAN MEMBERI KESENANGAN KEPADA GURU TAHUN 1 UNTUK MENGAJAR MEREKA (NAH TERUS TERANG SUDAH NI)...yg geramnya...bila mereka tidak pandai membaca lagi ...guru tahun 1 akan blame guru prasekolah sebab tak pandai nak mengajar...
SEDANGKAN....
hakikatnya.....konsep prasekolah bukan untuk menekan dan memaksa ....(apa yg aku dah tulis ni????)
dari sini kita dah nampak..tiada guru prasekolah..guru tahun 1 akan susah...susah sebab mereka terpaksa mengenalkan huruf satu persatu ...sebelum tu..mengajar mereka untuk menulis....kenal huruf...ajar suku kata....sehinggalah pandai membaca dengan lancar....BUKAN SETAKAT TU JA...GURU PRASEKOLAH PUN MENGAJAR SEMUA SUBJEK...TERMASUK BI,M3,SN,ART,AGAMA...SEMUA LAH...Rancangan Pengajaran HARIAN pun bukan sekeping dua..tetapi siap guna ring file lagi!!


kalau ada anak2x prasekolah ku yg tidak lulus dalam ujian kemasukan...siapa yg dipersalahkan???GURU PRASEKOLAH JUGA...!!!
sedangkan IBU BAPA dan PENJAGA juga harus dipersalahkan....APA YANG PENTING????KERJASAMA...tiada kerjasama bagaimana anak2x nak cemerlang....hanya harapkan guru di sekolah untuk mendidik..tetapi ibu bapa di rumah goyang kaki sambil tgk tv...kerja rumah anak2x terbiar..esok pagi datang sekolah..tgk anak2x murid tak siap kerja rumah..dirotan...(salah siapa sebenarnya)....lagi2x anak2x 5 dan 6 tahun mereka perlukan bimbingan..bukan biarkan mereka buat kerja rumah sendiri...Bila tak lulus...cari cikgu...salahkan cikgu...report pada guru besar...guru besar sudah tentu menangkan ibu bapa...)sebelum exam anak2x guru pra siap call ibu bapa lagi minta tlg ajar kan anak2x di rumah..tapi jawapannya apa??


"kakak ni tak kisah dia masuk sk agama ke tak cikgu"....


"manja bah dia ni cikgu..ndak dapat saya ajar..."


"cikgu ada buat tuisyen ka??"


(ini lah antara alasan2x yg dah lapuk dek zaman yg selalu ku dengar daripada ibu bapa)...


aku mendengar dan diam sahaja....


....ingat senang nak jadi guru prasekolah....???semuanya kena rasa dahulu baru lah comment...


this is HOT>>>>




2) 15.10 anak muridku aqmal haqim pula akan meneruskan perjuangannya di fina nanti..sempena akademi pintar adikku 2011..
aku bersyukur sangat2x kerana ibu nya memberikan kerjasama yang penuh padaku untuk sama2x mendidik aqmal...kalau harapkan aku sahaja di sekolah untuk melatihnya..rasanya persembahan aqmal takkan dapat menarik perhatian juri untuk membawanya ke final...


mudah mudahan aqmal menjadi Daie 2011...amin ya rabbal alamin...


3) 21.10....SHU SHUUUUUUUUUUUUUUUU SHU SHUUUUUU.....KERETA API GERAK BERGERAK BERGERAK...NAHHH BERGERAK SUDAH PROPOSAL KU UNTUK PENGAJIANKU ...MAKNANYA AKU ADA 3 MINGGU LAGI UNTUK BERJUANG BERTUNGKUS LUMUS MEMBUAT DAN MENYIAPKAN APA YANG PATUT...BAGI MAKIN CHANTEK LAGI....


(KENAPA CIKGU SAMBUNG BELAJAR??)
(cikGU MAU JADI PENSYARAH KA??)


SENANG JA JAWAPANKU...even saya dah capai peringkat setinggi mana pun...im proud to be preschool teacher....!!!


kalau di oversea...anak2x 5-6 tahun dididik oleh mereka yang terdiri daripada golongan PHD dan MASTER...
apa salahnya kalau aku menjadi pendidik seperti mereka juga???


ek eleh....cikgu tadika ja pun...
kelulusan tak tinggi mana pun....(itu zaman dulu2x)


sekarang ni ....hampir semua guru prasekolah di dalam sekolah kebangsaan di bawah naungan kerajaan telah pun mempunyai degree...dan jangan terkejut sudah ada guru prasekolah yg mempunyai phd...tetapi masih menjadi guru prasekolah mendidik anak2x comel ini...pagi sampai tengahari menjadi guru prasekolah..tengahari sampai keesokannya menjadi suri rumah...hujung minggu jadi pensyarah di universiti terkemuka...bayangkan sejam mengajar boleh dibayar sehingga rm150 sejam...itu baru sejam...kalau satu hari...(kiralah sendiri)....jangan pandang rendah pada guru prasekolah sekarang....kalau nak ubah mentaliti orang....kena gantung setiap degree sampailah ke peringkat tertinggi di depan pintu kelas prasekolah ni...tapi nak buat apa juga???nanti riak namanya...biarlah mereka tahu dan sedar sendiri...SUMBAnGAN GURU PRASEKOLAH PADA NEGARA DAN BANGSA AMAT BESAR .......


BAH CUKUPLAH SAMPAI SINI...mata saya perlu berehat..memandangkan masih banyak keja yang perlu disettlekan...lagi...


-pejamkan mata mimpilah pada cita2x mu- :-)